Eindelijk van je hooikoorts af

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische neusslijmvliesontsteking of allergische rhinitis en wordt ook wel pollinose genoemd.
Bij sommige mensen blijft het niet beperkt tot de neus maar raken ook de ogen, keel en oren ontstoken.
Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Het wordt veroorzaakt doordat het lichaam overgevoelig is voor stuifmeel (pollen) van sommige bloeiende bomen, planten, bloemen en grassen.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft hooikoorts niets met hooi of koorts te maken. Een Engelse arts genaamd John Bostock heeft de naam hooikoorts bedacht omdat de klachten tijdens de hooiperiode zich voordeden. Omdat hij zich hierbij koortsig voelde gaf hij het de naam “hooikoorts”.

Hooikoorts komt zowel in de lente als in de zomer voor. De periode waarin je last hebt van hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent.
De slijmvliezen van uw ogen, neus, mond of longen komen in contact met het stuifmeel (pollen) in de lucht.
Bij mensen die hooikoorts hebben treedt vervolgens een allergische reactie op en er komt een stof histamine vrij.
Histamine zorgt ervoor dat er hooikoortsklachten ontstaan.

Allergische reactie
De slijmvliezen zijn bedekt met mestcellen. Dit zijn gespecialiseerde cellen van het afweersysteem die in contact staan met de buitenwereld en in staat zijn lichaamsvreemde cellen te herkennen.
Mestcellen hebben antigeen-specifieke immuunglobine E(IgE) antilichamen op hun celmembraan die kunnen binden met antigenen of allergenen die het lichaam binnenkomen.
Als de mestcel stuifmeel herkent als een schadelijke stof laat de mestcel histamine, interleukinen en leukotrienen vrij.
Het zijn dan histamine, interleukinen en leukotrienen die de allergische reactie veroorzaken.

Histamine
Histamine is een natuurlijk eiwit dat betrokken is bij diverse lichaamsprocessen. Zodra er sprake is van een allergische reactie maakt het lichaam histamine aan.
HIstamine veroorzaakt vaatverwijding , jeuk, loopneus,rode en of tranende ogen.
Interleukinen en leukotrienen zijn ontstekingsbevorderende stoffen. Beiden trekken andere cellen aan die voor een chronische ontsteking zorgen.
Door de ontsteking ontstaat slijmvliesverdikking in de neus en soms ook in de longen, wat zorgt voor een dichte neus of benauwdheid.

Astma
Veel patiënten met hooikoorts hebben ook last van astma. Het wordt veroorzaakt door dezelfde allergenen die leiden tot allergische rhinitis. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hooikoorts en allergische rhinitis tot het zelfde ziektebeeld behoren. Beide ziektebeelden veroorzaken een allergische reactie op stuifmeel van pollen van bomen, grassen of kruiden.